Gen bepaalt werking vitamine B12 en foliumzuur

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit een onderzoek blijkt dat dragers van het apolipoproteïne-E4 (APOE4)-gen op oudere leeftijd gevoeliger zijn voor de effecten van een lage vitamine B12-spiegel en lage foliumzuurspiegel wat hun mentale functioneren betreft. Vijftien procent van de mensen is drager van dit gen.
Het was al bekend dat een variant van het APOE4 het risico van de ziekte van Alzheimer verhoogt. Dr. David Bunce van de University of London en collega’s van hem van het Karolinska Instituut in Stockholm keken bij 167 personen boven de 75 jaar welk APOE4-gen ze droegen. Daarnaast moesten de deelnemers cognitieve testen uitvoeren.
Van de APOE4-positieve personen hadden er 28 lage vitamine B12-spiegels en 21 normale spiegels. Van de APOE4-negatieve personen hadden er 54 lage en 64 normale vitamine B12-spiegels.
In de APOE4-positieve groep was bij degenen met een lage vitamine B12-spiegel de gemiddelde score in de cognitieve test 3,68 en voor degenen met een normale spiegel 6,48. In de APOE4-negatieve groep was bij de personen met een lage vitamine B12-spiegel de score 4,78 en voor de personen met een normale spiegel 5,32. Verder bleek dat lage foliumzuurspiegels vergelijkbare resultaten gaven, hoewel het effect niet zo sterk was.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.