Gen en vitaminen beïnvloeden homocysteïne

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het MTHFR-gen beïnvloedt de homocysteïnespiegel. Daarbij verlaagt suppletie met vitamine B12 en foliumzuur de homocysteïnespiegel wel significant, maar niet tot normale waarden. Dit is de conclusie van onderzoekers van de University of Calgary in Canada.

Aan een placebogecontroleerde studie deden 81 nierdialysepatiënten met een te hoog homocysteïnegehalte mee. Aan het begin van de studie werden er bloedmonsters van de patiënten verzameld. Daarna kregen alle patiënten gedurende vier weken iedere dag een multivitamine met 1 mg foliumzuur. Na vier weken kregen zij er nog 1 mg vitamine B12 bij voor nog eens vier weken. Na in totaal acht weken kreeg de helft van de patiënten foliumzuur of een placebo. Daarna werd de effectiviteit van de vitaminetherapie bij de verschillende genotypes van het gen voor het enzym methyleentetrahydrofolaat-reductase (MTHFR) gemeten.

Het bleek dat er geen verschil was in het totale homocysteïnegehalte tussen de verschillende MTHFR-genotypes tijdens de screeningsfase. Behandeling met dagelijks een multivitamine met één mg foliumzuur verlaagde de homocysteïnespiegels bij alle patiënten met meer dan 19%. Na suppletie met 1 mg vitamine B12 daalde de homocysteïnespiegel nog verder bij de patiënten met het MTHFR T/T-genotype in vergelijking met het C/C- of C/T-genotype.

Het MTHFR-enzym levert het foliumzuur aan dat van belang is bij de verlaging van de homocysteïnespiegel. Personen met het TT-genotype hebben op beide chromosomen een mutatie in het bewuste gen, personen met het CT- en CC-genotype hebben op respectievelijk één of geen chromosoom een mutatie. Wanneer de MTHFR-activiteit door een mutatie afneemt, stijgt de homocysteïnespiegel.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.