Gen voor vitamine B12-blokkade ontdekt

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoekers van de McGill University in Montreal hebben het gen geïdentificeerd dat verantwoordelijk is voor stofwisselingsziekten die gerelateerd zijn aan vitamine B12. Het betreft aandoeningen met als fundamenteel biochemisch kenmerk de ophoping van stofwisselingsproducten uit een verstoord metabolisme van L- methionine, namelijk methylmalonzuur en homocysteïne. In de urine van de patiënten worden beide producten in verhoogde concentraties teruggevonden. Vandaar de aanduidingen methylmalonzuururie en homocysteïnurie. Ondanks een voldoende inname van vitamine B12 met de voeding wordt tengevolge van het genetische defect het vitamine B12-afhankelijke enzym geheel niet of te beperkt benut in de veelzijdige stofwisseling van L-methionine.
De patiënten hebben verstoringen in de aanmaak van rode bloedcellen en beperkingen in de functies van het zenuwstelsel. Vanaf de geboorte vertoont het klinisch beeld achterstand in ontwikkeling en hematologische, neurologische, metabole en dermatologische afwijkingen. Bij de meeste patiënten wordt de aandoening in de eerste maanden na de geboorte gediagnosticeerd. In uitzonderingsgevallen geschiedt identificatie van de aandoening tijdens de adolescentie.
In een groep van 204 patiënten werden in totaal 42 verschillende mutaties in het methylmalonzuur homocysteïne gen (MMACHC gen) geregistreerd. Maar een enkele mutatie, namelijk 271dupA bleek betrokken bij 40% van alle MMACHC afwijkingen die geassocieerd waren met een klinisch afwijkend beeld.
De ontdekking van mutaties in het MMACHC gen vormde de bekroning van twintig jaar onderzoek. De hoop is nu gericht op het vinden van een verbeterde therapie voor deze verzwakkende aangeboren aandoening.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.