Genen bepalen hartinfarctrisico door koffie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het risico van een hartinfarct veroorzaakt door koffiedrinken is genetisch bepaald. Tot deze conclusie kwamen Canadese onderzoekers van de University of Toronto.
Cafeïne wordt in de lever afgebroken door het cytochroom P450 1A2 enzym (CYP1A2). Van dit enzym bestaan meerdere varianten. Het CYP1A2*1A-enzym zorgt voor een snelle omzetting en CYP1A2*1F zorgt voor een langzame omzetting.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder meer dan 4000 personen. Hiervan hadden 2014 een niet-fataal acuut hartinfarct doorgemaakt. Gekeken werd of de personen snelle of langzame metaboliseerders waren en naar de hoeveelheid koffie die werd genuttigd.
De twee typen enzymen bleken in beide groepen gelijk voor te komen. In de controlegroep was 54% een langzame metaboliseerder en bij de hartpatiënten was dit 55%. Bij degenen met de langzame genen was bij twee tot drie kopjes per dag de kans op een hartinfarct 36% hoger dan bij degenen met de snelle genen. Bij vier of meer kopjes per dag was dit zelfs 64% meer. Wanneer men jonger was dan 59 bleek het risico zelfs nog groter. De kans op een hartinfarct was bij één kopje per dag 24%, bij twee of drie kopjes 67% en bij vier of meer kopjes zelfs 133%. Voor degenen met de snelle genen werd geen verhoogd risico gevonden. Wanneer men jonger dan 50 was, dan was bij vier of meer kopjes per dag het risico zelfs vier keer hoger dan wanneer geen koffie werd gedronken.
Hieruit blijkt dat koffiedrinken alleen bij degenen met een langzame cafeïneomzetting tot een verhoogd risico leidt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.