Genetische invloed op vitamine B12-opname

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

4 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Amerikaanse wetenschappers identificeerden een veelvoorkomende genetische factor die mogelijk van invloed is op de opname van vitamine B12 vanuit het maagdarmkanaal. In eerdere studies werden al bepaalde zeldzame genmutaties gevonden die ernstige gevolgen bleken te hebben voor de vertering, opname en het verbruik van vitamine B12 in het lichaam. In het recente onderzoek, gepubliceerd in Nature Genetics, kwam echter meer gangbare, met de vitamine B12-status verband houdende, genvarianten aan het licht.

De onderzoekers van Harvard School of Public Health in samenwerking met wetenschappers van Tufts University en het National Cancer Institute, geven aan dat de gevonden effecten hiervan weliswaar minder uitgesproken waren, maar dat nadere bestudering van de mogelijk belangrijke cellulaire processen waar ze een rol in spelen, toch tot nuttige klinische en therapeutische strategieën kan leiden. Deze genvariant, FUT2 genoemd, werd eerst aangetoond in het project Cancer Genetic Markers of Susceptibility. Hierbij werd het gehele menselijke genoom gescand op genetische factoren die mogelijk verband houden met het risico van kanker. Er namen 1658 vrouwen van Europese afkomst aan deel. De bevindingen van dit onderzoek werden bevestigd in een tweede studie waarin genonderzoek plaatsvond bij 1058 vrouwen die deelnamen aan de Nurses Health Study. FUT2 bleek verantwoordelijk voor 3% van de variatie in vitamine B12-spiegels. De onderzoekers vonden echter geen directe aanwijzingen dat dragers van de FUT2-genvariant vaker te maken hadden met enige vorm van bekende, met een lage vitamine B12-status verband houdende, negatieve gezondheidseffecten. Van de genetische variant die verband hield met juist de hoogste vitamine B12-bloedwaarden, was al eerder vastgesteld dat het de maag beschermt tegen een infectie met het Norwalk-virus of de bacterie Helicobacter pylori. Het Norwalk-virus is een zeer besmettelijke, veelvoorkomende veroorzaker van buikgriep en diarree. Een infectie met H. pylori kan bij sommige mensen leiden tot maagzweren.

De onderzoekers geven aan dat de meest waarschijnlijke verklaring voor het effect van FUT2 is gelegen in een beschermend effect tegen factoren, die de vitamine B12-opname remmen. Een H. pylori-infectie is hier een goed voorbeeld van. Ze concluderen dat genetische factoren mede bepalend zijn voor de mate waarin voedingsstoffen vanuit het maagdarmkanaal worden opgenomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen