Genetische polymorfismen verklaren etnische verschillen in borstkankerrisico

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Amerikaanse onderzoekers konden op basis van genetische polymorfismen betreffende het vitamine D-metabolisme etnische verschillen verklaren in het borstkankerrisico bij Amerikaanse vrouwen.  

Bij meer dan 1770 Amerikaanse vrouwen van zowel Afrikaanse als Europese afkomst werd de vitamine D-spiegel bepaald en het polymorfisme voor 3 genen die betrokken zijn bij het vitamine D-metabolisme, te weten de genen voor vitamine D-receptor (VDR), CYP24A1 en CYP27B1. Van de vrouwen was bij 928 borstkanker vastgesteld.

Vrouwen van Afrikaanse afkomst hadden met 34% een significant hoger risico van een ernstig vitamine D-tekort. Op basis van de polymorfismen in het vitamine D-metabolisme kon verklaard worden waarom Afro-Amerikaanse vrouwen een hogere kans hebben op oestrogeenreceptor-negatieve borstkanker in vergelijking met hun landgenoten van Europese afkomst. In geval van oestrogeenreceptor-negatieve borstkanker bevat de tumor - in tegenstelling tot oestrogeenreceptor-positieve borstkanker - geen receptor voor oestrogenen en is de groei onafhankelijk van de hoeveelheid oestrogenen. Het is een agressieve vorm van borstkanker die moeilijk te behandelen is.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen