Genvariatie VDR beïnvloedt gezondheidsrisico’s

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het verband tussen een lage vitamine D-concentratie en gezondheidsrisico’s wordt beïnvloed door genvariaties van de vitamine D-receptor (VDR).

In de studie werden 141 SNP’s (single nucleotide polymorfisms) onderzocht bij meer dan 1500 blanke Amerikanen die deelnamen aan de Cardiovascular Health Study. Een SNP is een DNA-variatie (polymorfisme) van een enkele nucleotide (bouwsteen van DNA). Bij de deelnemers was in de jaren 1992 en 1993 de vitamine D-spiegel bepaald [25(OH)D]. Ze werden vervolgens gedurende 11 jaren gevolgd. Tevens werd een meta-analyse uitgevoerd van drie cohortstudies. De relatie tussen SNP’s en de incidentie van een heupfractuur, hartinfarct, kanker en sterfte tijdens de volgperiode werd onderzocht.

Er werd een SNP binnen het vitamine D-receptor gen gevonden dat van invloed was op het verband tussen een lage vitamine D-spiegel en de onderzochte gezondheidsrisico’s. Dit bleek uit de Cardiovascular Health Study en werd bevestigd in de meta-analyse. Deelnemers van de Cardiovascular Health Study met een lage vitamine D-status en een allel op rs7968585 hadden met 40% significant meer kans op de genoemde complicaties en sterfte. Voor personen met twee allelen op rs7968585 was dit risico significant verhoogd met 82%. Bij personen die geen allel op dit SNP hadden, werd geen relatie met genoemde complicaties en sterfte gezien.

De onderzoekers concluderen dat het verband tussen een lage vitamine D-status en gezondheidrisico’s wordt beïnvloed door genvariaties van de vitamine D-receptor.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen