Gevaarlijke afslankmiddelen

De Food and Drug Administration (FDA) heeft efedra, een ingrediënt van afslankmiddelen, verbonde nadat gebleken was dat het hartaanvallen en beroertes kan veroorzaken en zelfs tot de dood kan leiden. De FDA onderzoekt nu welke afslankmiddelen nog meer te gevaarlijk zijn voor de handel. Dit maakte een woordvoerder van de FDA in januari bekend.
In april 2001 waarschuwde de FDA al dat aristolochinezuur nierschade kan geven, maar nog steeds zijn er afslankproducten op de markt die dit ingrediënt bevatten. Dit zuur komt voor in het Chinese kruid Aristolochia of de pijpbloem. In november 2001 waarschuwde de FDA dat een andere stof in afslankmiddelen, usninezuur (komt ook voor in Kombucha) tot zeer ernstige leververgiftiging kan leiden. Alleen een levertransplantatie kan dan nog uitkomst bieden.
De FDA onderzoekt de komende maanden meer afslankmiddelen met mogelijk gevaarlijke ingrediënten. Ook wordt de stof bittersinaasappel (bitter orange) getest. Dit is afkomstig uit het kruid Citrus aurantium. Het is chemisch gelijk aan efedra, maar heeft minder biologische activiteit en zou daarom veiliger zijn.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+