Gevaren hormoonsubstitutie al veel langer bekend

Wanneer eerdere gegevens beter waren bestudeerd, dan was al eerder opgemerkt dat hormoonvervangende therapie het risico van hart- en vaatziekten vergroot. Deze conclusie is te lezen in de British Medical Journal. Vrouwen zijn daarom onnodig aan een verhoogd risico blootgesteld.
In 2002 werd het groot opgezette onderzoek met de naam Women\’s Health Initiative vroegtijdig stopgezet, omdat gedurende de studie een verhoogd risico duidelijk werd (JAMA 2002; 288:321-333). Vóór dit onderzoek waren er al 23 kleine onderzoeken uitgevoerd. Deze gaven al aan dat de therapie niet zo veilig was als eerder werd beweerd. Veel van deze onderzoeken werden uitgevoerd door farmaceutische bedrijven, die een vergunning voor de verkoop van nieuwe medicijnen probeerden te krijgen. De resultaten hiervan werden niet gepubliceerd en werden zelfs belachelijk gemaakt. Nog eens zes onderzoeken, die hierop volgden, bevestigden de eerdere resultaten. Gerechtelijke tussenkomst was nodig om toegang te krijgen tot deze onderzoeksresultaten.
Om te voorkomen dat deze fout nog eens gemaakt wordt, is het belangrijk dat onderzoeken die door farmaceutische bedrijven worden uitgevoerd, ook worden gepubliceerd. Ook wanneer blijkt dat het ondeugdelijke producten of producten met een risico betreft. Op deze manier krijgt men een beter overzicht in de werking van nieuwe medicijnen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+