Gevaren statines onvoldoende belicht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Patiënten krijgen onvoldoende informatie over de nadelige gevolgen van cholesterolverlagers (statines). Dit zegt professor John Abramson van Harvard Medical School als reactie op de doelstelling van het Britse National Institute for Care and Excellence (NICE) om aan minimaal een op de vier volwassenen een statine voor te schrijven.

Abrahamson analyseerde de data van een studie met 62.000 patiënten en het bleek dat meer dan 17% van de statinegebruikers last kreeg van bijwerkingen. In een studie met 107.000 patiënten staakte binnen een periode van acht jaar meer dan de helft van de patiënten al dan niet tijdelijk het medicijn. In een andere studie staakte 40% van de patiënten binnen een jaar het gebruik van statines. Een publicatie in JAMA Internal Medicine toonde aan dat 40% van de vrouwen last had van vermoeidheid. Andere bijwerkingen die gemeld werden zijn spierpijn, geheugen- en zenuwproblemen, diabetes, leverstoornissen, impotentie en cataract. Opvallend is het verschil met studies gesponsord door farmaceutische bedrijven waarin minder dan een procent van de statinegebruikers melding maakt van een bijwerking. Overigens meldde de Sunday Express dat van de twaalf panelleden van NICE er acht nauwe betrekkingen hebben met farmaceutische bedrijven.

De publicatie heeft veel stof doen opwaaien. Abrahamson werd genoodzaakt formuleringen in het artikel te veranderen, namelijk dat de data afkomstig waren van een ongecontroleerde observationele studie. Hij bleef er echter bij dat de belangrijkste bevindingen correct waren. De cholesterolverlagers kunnen het risico van een hartinfarct iets verlagen bij een specifieke groep patiënten. Er zijn echter geen duidelijke effecten aangetoond bij een bredere populatie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen