Geweldincidenten door antidepressiva

De Alliance for Natural Health (ANH) waarschuwt voor het gebruik van antidepressiva waaronder de veel voorgeschreven medicijnen fluoxetine (Prozac) en paroxetine (Seroxat) die behoren tot de specifieke serotonineheropnameremmers (SSRI’s). De antidepressiva verhogen de kans op gewelddadig gedrag.

De ANH meldt dat duizenden geweldplegingen zijn onderzocht die de afgelopen decennia hadden plaatsgevonden. Het bleek dat bijna de helft van de daders (11 van de 23) antidepressiva gebruikten of recent gestopt waren met het gebruik ervan. Nog eens zeven geweldplegers hadden dergelijke medicatie in het verleden gebruikt. Vergelijkbare bevindingen werden gevonden in een andere studie. Van alle grote schietpartijen die plaatsvonden in de periode van 1982 tot 2015 (in totaal 72) bleek dat meer dan de helft van de daders symptomen had van een psychische stoornis.

De Food and Drug Administration (FDA) erkent dat niet enkel de stoornis leidt tot een verhoogde kans op geweldplegingen. Veel antidepressiva hebben een zogeheten ‘black box warning’, de strengste voorzorgsmaatregel die de FDA neemt alvorens een medicijn van de markt gehaald wordt. De meeste antidepressiva hebben een dergelijke ‘black box warning’ voor suïcidaal en gewelddadig gedrag gericht op de eigen persoon. Bij gebruik van de medicijnen fluoxetine en paroxetine is de kans op dergelijk gedrag meer dan tien keer groter dan bij gebruik van andere medicamenten. Ander bewijs blijkt uit het feit dat vredelievende personen agressief en gewelddadig kunnen worden na gebruik van de middelen.

De ANH hoopt dat de FDA de ‘black box warnings’ van de antidepressiva uitbreidt met de waarschuwing dat het gebruik van de middelen kan leiden tot gewelddadig gedrag gericht op de omgeving.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+