Gezond oud worden met flavonoïden

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge inname van flavonoïdenrijke voeding zoals groenten en fruit op middelbare leeftijd kan ervoor zorgen dat vrouwen gezond oud worden. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in de American Journal of Clinical Nutrition.

Uit de Nurses’ Health Study werden bijna 14.000 vrouwen geselecteerd die van middelbare leeftijd waren (rond vijftig jaar) en in de periode van 1984 tot 1986 geen chronische aandoening hadden. Alle vrouwen verstrekten informatie over hun voedingspatroon door in diezelfde periode twee vragenlijsten in te vullen. Op basis van de vragenlijsten werden de innamen van zes verschillende typen flavonoïden geschat. De vrouwen werden gedefinieerd als ‘gezond oud’ wanneer ze aan de volgende criteria voldeden: leeftijd van zeventig jaar of ouder zonder een chronische ziekte of een verminderd cognitief, fysiek of mentaal functioneren.

Van de vrouwen die zeventig jaar of ouder werden voldeden er 1517 aan de genoemde criteria (11%). In vergelijking met vrouwen met een lage inname, hadden vrouwen met een hoge inname van de verschillende flavonoïden een grotere kans om gezond oud te worden. De kans om gezond oud te worden was met 18% tot 32% significant groter voor de afzonderlijke flavonoïden. Ook zagen de wetenschappers dat een hoge inname van flavonoïdenrijke voeding gerelateerd was aan gezond oud worden. Het betrof de inname van sinaasappels, bessen, appels en uien.

De onderzoekers concluderen dat een hoge inname van verschillende typen flavonoïden - specifieker: flavonen, flavanonen, anthocyaninen en flavonolen - bij vrouwen bijdraagt aan een gezond oude dag.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen