Gezond ouder dankzij koffie

Wetenschappers van de Stanford University in Californië suggereren dat de consumptie van cafeïnehoudende dranken zoals koffie levensverlengend is, dankzij de ontstekingsremmende eigenschap.

De wetenschappers analyseerden gegevens van twee cohortgroepen. In de eerste groep betrof het gezonde volwassenen in de leeftijd van 20 tot 30 jaar, in de tweede groep betrof het gezonde volwassenen van 60 jaar of ouder. De deelnemers werden jaarlijks gevolgd waarbij vragenlijsten werden afgenomen en bloedonderzoek plaatsvond. Er werd een vergelijking gemaakt tussen de jongere en oudere volwassenen waarbij gekeken werd of er bepaalde genen een hogere activiteit vertoonden op oudere leeftijd. Er werden twee genclusters geïdentificeerd die beiden van invloed waren op de productie van het eiwit IL-1-beta. Dit eiwit speelt een rol bij ontstekingsreacties. De wetenschappers verdeelden vervolgens de oudere volwassenen in twee groepen. Een groep met een hoge activiteit dan wel lage activiteit van deze ontstekingsbevorderende genen.

Het bleek dat bij de volwassenen met een hoge activiteit van de ontstekingsbevorderende genen vaker sprake was van hoge bloeddruk en vaatstijfheid en van een hoge concentratie van het eiwit IL-1-bèta dan bij de personen met een lage activiteit van deze genen. Opvallend was dat in de groep met een lage activiteit van de ontstekingsbevorderende genen de personen vaker een leeftijd van 90 jaar of ouder behaalden. Bovendien bleek dat deze personen minder vrije radicalen hadden én meer koffie dronken.

De wetenschappers vermoeden dat de consumptie van cafeïne wel eens een rol kan spelen bij het terugdringen van ontstekingen, omdat laboratoriumonderzoek aangetoond heeft dat cafeïne ontstekingsreacties tegengaat.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+