Gezonde darmen met omega-3

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Levenslange blootstelling aan omega 3-vetzuren, beginnend in de baarmoeder, bevorderen gezonde darmen.

In het experiment werden zwangere muizen willekeurig in drie groepen verdeeld. Ze kregen voeding met verschillende vetzuurbronnen: 10% saffloerolie verrijkt met omega 6-vetzuren (controlegroep), 3% lijnzaadolie met 7% saffloerolie (plantaardige omega 3-groep) of 3% visolie met 7% saffloerolie (marine omega 3-groep). De muizen volgden dit voedingspatroon gedurende de gehele zwangerschap en het nageslacht kreeg hetzelfde dieet gedurende de eerste drie weken. 

Onder invloed van de met omega 3-vetzuren verrijkte voeding was de verhouding villi/cryptlengte in het ileum (kronkeldarm) significant toegenomen ten opzichte van de controlevoeding. Dit gold voor zowel de plantaardige als de marine omega 3-vetzuren. Ook nam onder invloed van de omega 3-rijke diëten de mRNA-expressie van belangrijke biomarkers voor de darmgezondheid significant toe. In de dikke darm ging de met omega 3-verrijkte voeding gepaard met een significante toename van de lengte van de crypten. Crypten bevatten cellen die nieuwe villi (darmvlokken) produceren. Alleen de met visvetzuren verrijkte voeding ging gepaard met een significante toename van gobletcellen ten opzichte van de controlegroep. Gobletcellen (slijmbekercellen) zijn verantwoordelijk voor de slijmproductie. 

Het experiment toont dat blootstelling aan omega 3-vetzuren beginnend in de baarmoeder, de ontwikkeling van gezonde darmen kan ondersteunen. Dit geldt voor zowel plantaardige als marine omega 3-vetzuren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.