Gezonde levensstijl helpt ook op hoge leeftijd

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Ouderen die mediterraan eten, leven gemiddeld langer dan generatiegenoten die een 'gewoon' voedingspatroon hebben. Mediterrane voeding is rijk aan groenten, fruit, granen, peulvruchten, vis en olijfolie en bevat weinig vlees en zuivelproducten. Dat blijkt uit een grootscheeps Europees onderzoek, verricht door Wageningen Universiteit en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). De resultaten werden gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift de Journal of the American Medical Association.
Aan het onderzoek tussen 1990 en 2000 deden een groep ouderen mee, die in 1990 zeventig tot negentig jaar oud waren. Het ging om 1507 mannen en 832 vrouwen uit elf Europese landen, te weten België, Denemarken, Frankrijk, Finland, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland (Culemborg en Zutphen), Portugal, Spanje en Zwitserland.
In 1990 werd de informatie over de voeding en de lifestylefactoren verzameld. Tussen 1990 en 2000 overleden 935 personen en werd informatie over doodsoorzaken verzameld.
In de groep met de mediterrane voedingsgewoontes overleed tijdens de onderzoeksperiode ruim 20% minder deelnemers dan in de andere groep. Niet-roken, matig alcoholgebruik en matige tot intensieve lichaamsbeweging verlaagden elk afzonderlijk het risico van sterfte met 20 tot 35%. Ouderen die er alle vier onderdelen van de gezonde lifestyle op nahielden, bleken over de periode van tien jaar 60% minder kans op overlijden te hebben, vergeleken met ouderen die deze leefstijl niet of gedeeltelijk hadden.
Deze resultaten zijn afkomstig van het HALE-project (Healthy Ageing: Longtudinal study in Europe).

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.