Gezonde levensstijl vertraagt ontstaan borstkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Lichamelijke inspanning en daarbij een normaal gewicht vertragen het ontstaan van borstkanker, zelfs bij vrouwen met een hoog erfelijk risico van de ziekte. Dit is de conclusie van dr. Mary-Claire King van de University of Washington in Seattle.
In haar onderzoek werd het risico van borstkanker bepaald bij Joods-Europese vrouwen die veranderingen in het BRCA1-gen en het BRCA2-gen hadden geërfd. Deze genen zijn betrokken bij het ontstaan van borstkanker.
Tussen 1996 en 2000 werden 1008 vrouwen geselecteerd. De vrouwen werd gevraagd naar omgevingsfactoren die mogelijk invloed hebben op het risico van borstkanker. In de helft van de gevallen was er geen familiegeschiedenis van borstkanker. Bij 104 vrouwen werd een verandering in het BRCA1- of BRCA2-gen gevonden. Tevens was het afwijkende gen bij de helft van de vrouwen geërfd van de vader. Van meer dan tweeduizend familieleden werd het DNA onderzocht.
Het risico van borstkanker bleek 82% te zijn bij draagsters van de borstkankergenen. In de loop der tijd lijkt het risico toe te nemen. Op vijftigjarige leeftijd was bij vrouwen die draagster waren van het gen en vóór 1940 waren geboren, het risico van borstkanker 24%. Voor de vijftigjarige vrouwen die na 1940 geboren waren bedroeg het risico 67%. Zonder rekening te houden met het jaar waarin de vrouwen geboren waren, bleek dat wanneer ze in hun tienerjaren gesport, gedanst of gewoon veel gewandeld hadden, pas op latere leeftijd kanker te ontwikkelen vergeleken met de vrouwen die niet aan beweging hadden gedaan. Dit gold ook voor vrouwen die in hun tienertijd slank waren.
Het is hoopgevend dat factoren waar men zelf invloed op heeft, zoals meer bewegen en het lichaamsgewicht, verschil kunnen maken in de leeftijd waarop vrouwen borstkanker ontwikkelen, aldus de onderzoekster.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen