GI van invloed op sterfte door ontstekingen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Mogelijk bestaat een verband tussen de glycemische index (GI) en de sterftekans van oudere vrouwen aan ontstekingsziekten.
In de Australische cohortstudie werden de gegevens geanalyseerd van 1490 postmenopauzale vrouwen en 1245 mannen die bij aanvang van de studie 49 jaar of ouder waren. Informatie over het voedingspatroon werd verkregen met behulp van vragenlijsten. Tevens werd de sterftekans berekend waarbij cardiovasculaire aandoeningen, ontstekingen of oxidatieve stress een rol spelen.
Tijdens de follow-up periode van 13 jaar stierven 84 vrouwen en 86 mannen aan een ziekte ten gevolge van ontstekingen. Vrouwen die producten met een hoge GI consumeerden hadden 2,9 keer meer kans op sterfte ten gevolge van ontstekingen in vergelijking met vrouwen die voedsel met een lage GI consumeerden. Dit resultaat werd verkregen na correctie voor de leeftijd, rookgedrag, diabetes, alcoholgebruik en vezelinname. Een hoge inname van producten met veel geraffineerde suikers en een lage inname van brood, granen en groenten (exclusief aardappelen) was een onafhankelijke voorspeller voor een verhoogd sterfterisico. Dit verband kon deels verklaard worden door de GI. Bij mannen had alleen een hogere consumptie van fruit(vezels) een lager sterfterisico tot gevolg. Er werd geen verband gevonden tussen de GI en sterfte als gevolg van cardiovasculaire aandoeningen.
De resultaten leveren nieuw bewijs voor een mogelijke relatie tussen de GI en het sterfterisico aan ontstekingsziekten bij oudere vrouwen. In eerdere studies werd reeds een verband aangetoond tussen koolhydraatrijke voeding, oxidatieve stress en ontstekingsreacties.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen