Ginkgo beschermt lever tegen alcohol

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Begin jaren negentig werd in proeven met ratten een beschermend effect voor het extract van Ginkgo biloba op vrijeradicalenschade aan levercellen en levercelfracties gevonden. Kort geleden publiceerden Chinese onderzoekers hun resultaten van effecten van Ginkgo biloba-extract op alcoholische leverschade.
Ratten kregen een combinatie van alcohol en visolie toegediend waardoor er histologisch geconfirmeerde leverschade ontstond. Bij de ratten werd macro- en microvesiculaire steatose (vettige infiltratie), levernecrose en onstekingen in de lever gevonden. Biochemisch onderzoek toonde verhoogde waarden voor alanine aminotransferase, verhoogde concentraties malondialdehyde, verlaagde glutathionconcentraties in het serum. In de lever was TNF-alfaeiwit en mitochondriaal RNA-expressie verhoogd.
Tezamen genomen wijzen deze meetwaarden op vrijeradicalenschade van de lever. Vervolgens kregen de ratten Ginkgo biloba, oraal 200 mg/kg lichaamsgewicht. Kort hierna verbeterden de biochemische meetwaarden voor malondialdehyde en TNF-alfaeiwit significant. In de lever herstelde de concentratie glutathion tot het niveau van voor de alcoholisch geprovoceerde schade.
Het mechanisme van de effecten van Ginkgo biloba-extract berust hoogstwaarschijnlijk op vermindering van lipidenperoxidatie en het tegengaan van glutathionuitputting in de lever. De resultaten geven aan dat Ginkgo biloba perspectief biedt als therapeuticum in de behandeling van alcoholische leverschade.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.