Ginseng en bloedverdunner niet samen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek toont aan dat ginseng het effect van de bloedverdunner warfarine vermindert. Warfarine is in Nederland niet verkrijgbaar, maar behoort tot de coumarinederivaten en lijkt daarom veel op acenocoumarol en fenprocoumon.
Gekeken werd naar de bloedstollingseigenschappen, alsook de concentratie warfarine in het plasma. Het onderzoek betrof twintig gezonde vrijwilligers en duurde vier weken. De vrijwilligers kregen in zowel de eerste als de vierde week gedurende drie dagen warfarine. De tweede en derde week kregen de deelnemers Amerikaanse ginseng of een placebo.
Nadat de vrijwilligers gedurende twee weken ginseng of een placebo hadden gebruikt, was in de ginsenggroep het bloed minder dun en neigde eerder tot klontering. Ook was de plasmaconcentratie warfarine in de ginsenggroep duidelijk lager dan in de placebogroep.
Wanneer artsen warfarine of mogelijk ook andere bloedverdunners van het coumarinetype voorschrijven, doen ze er verstandig aan om te vragen of de patiënt ginseng gebruikt en om op basis hiervan gepaste maatregelen te nemen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.