GLA, visvetzuren en vitamines zinvol bij droge ogen

Suppletie met gammalinoleenzuur (GLA), omega 3-visvetzuren en een aantal vitamines kan symptomen van droge ogen verminderen.

Aan de studie namen 38 postmenopauzale vrouwen deel met droge ogen (keratitis sicca). Ze werden verdeeld in een suppletie- en placebogroep. De personen in de suppletiegroep kregen gedurende zes maanden dagelijks een supplement met een combinatie van 235 mg GLA, 100 mg EPA, 70 mg DHA alsook 2080 IE vitamine A, 240 mg vitamine C, 12 IE vitamine E, 12,6 mg vitamine B6 en 40 mg magnesium. De andere vrouwen kregen een placebo. Aan het begin van de studie en na 4, 12 en 24 weken werd onder andere de ernst van de klachten en de hoeveelheid traanvocht gemeten.

Na 24 weken waren de klachten significant minder in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep. Dit bleek uit een lagere score op de Ocular Surface Disease Index (21 versus 34 punten). Daarnaast leidde suppletie tot het behoud van een significant gladder hoornvliesoppervlakte en tot significant minder ontstekingsmarkers. Het supplement was niet van invloed op de productie van traanvocht.

Suppletie met een combinatie van GLA, omega 3-visvetzuren en vitamines is zinvol bij postmenopauzale vrouwen met droge ogen, zo blijkt uit de resultaten van de studie. 

Woordenlijst

Fit met Voeding

tijdschrift

JAARABONNEMENT € 34,90

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+