Glucomannan gunstig in koolhydraatarm dieet

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek is gebleken dat wateroplosbare voedingsvezels een goede aanvulling vormen op een koolhydraatarm dieet om risicofactoren van hart- en vaatziekten gunstig te beïnvloeden.
Een groep van 30 te zware mannen met een BMI variërend van 25 tot 35 kg/m2 werd op een koolhydraatarm dieet gezet. Ze werden willekeurig verdeeld over twee groepen, waarvan de ene groep 12 weken lang een placebo kreeg en de andere groep 3 gram glucomannan per dag. Glucomannan behoort tot de wateroplosbare vezels, die ook veel in groente en fruit gevonden worden.
Bij beide groepen verminderden significant het lichaamsgewicht, het percentage lichaamsvet, de systolische bloeddruk, de tailleomtrek, de bloedglucose, het HDL-cholesterol en de triglyceriden, maar bij de mannen die het glucomannan kregen, daalde het LDL-cholesterol bovendien sneller en significant beter. Na zes weken was in de groep van de voedingsvezels het LDL-cholesterol met 17,6% gedaald, terwijl er in de controlegroep geen significante verbetering optrad. Na twaalf weken was bij degenen die de voedingsvezels kregen het LDL-cholesterol met 14,1% en in de controlegroep met 6% gedaald.
Deze resultaten laten zien dat een koolhydraatarm dieet de risicofactoren van hart- en vaatziekten gunstig beïnvloeden en dat glucomannan bovendien het LDL-cholesterol verlaagt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen