Glucosamine en chondroïtine bij ernstige artrose

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een combinatie van glucosamine en chondroïtine helpt bij matige tot ernstige artrose in de knie, maar niet bij de milde vorm. Dat zei dr. Daniel Clegg van de University of Utah School of Medicine tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American College of Rheumatology in San Diego.
Aan de zes maanden durende Glucosamine/chondroitin Arthritis Intervention Trial (GAIT) namen 1583 patiënten van 40 jaar en ouder met milde tot ernstige artrose in de knie deel. Zij hadden minimaal zes maanden pijn in een of beide knieën. De aandoening was met röntgen bevestigd. Zij werden in vijf groepen verdeeld: de eerste glucosaminehydrochloride 500 mg drie maal daags; de tweede chondroïtinesulfaat 400 mg drie maal daags; de derde combinatie glucosaminehydrochloride/chondroïtinesulfaat 500 mg/400 mg drie maal daags; de vierde celecoxib (Celebrex) 200 mg per dag en de vijfde placebo. De patiënten stond het vrij paracetamol te nemen behalve binnen 24 uur voordat er onderzocht werd.
De deelnemers werden gecontroleerd na 4, 8, 16 en 24 weken op verbetering van de symptomen en eventuele bijwerkingen.
Alleen celecoxib gaf een significante verbetering ten opzichte van placebo te zien. Placebo gaf zelf al een verbetering van 60% te zien. Wanneer echter werd gekeken naar een subgroep van de deelnemers (20%), degenen met matige tot ernstige klachten, dan werd wel een significante verbetering gezien in de derde groep (combinatie). Placebo gaf een verbetering van 54,3%, celecoxib 69,4% en de combinatie 79,2%.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.