Glucosepiek voorkomen met flavonoïden en vezels

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Voeding rijk aan vezels en flavonoïden heeft een gunstige invloed op de glucosespiegel na de maaltijd.

Er namen zestien gezonde vrijwilligers aan de studie deel. De vrijwilligers kregen tweemaal een controlemaaltijd bestaande uit 109 gram witbrood, 50 gram suikers en water. Vervolgens kregen ze twee testmaaltijden bestaande uit hetzelfde brood, water en een enkele of dubbele dosis vezels en flavonoïden. De dubbele dosis bestond uit 1 gram groene thee poeder in 200 ml water met 20 gram gedroogde poeder van aardbeien, appelschil, bramen en zwarte bessen. Na iedere maaltijd werden bloedmonsters afgenomen.

De glucosespiegel bleek significant lager na consumptie van beide testmaaltijden in vergelijking met de controlemaaltijden. Ook was de insulinespiegel significant lager na consumptie van de maaltijden die verrijkt waren met vezels en flavonoïden. Het bleek dat flavonoïden uit groene thee, aardbeien, zwarte bessen en bramen de activiteit van de glucosetransporter alfa-amylase kon remmen. Tevens bleek groene thee een andere glucosetransporter - alfa-glucosidase - in activiteit te verminderen.

De wetenschappers concluderen dat flavonoïden en vezels een glucosepiek na de maaltijd kunnen voorkomen. Het effect kan deels verklaard worden doordat flavonoïden de werking van glucosetransporters remmen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen