Glucosespiegel voorspelt kankerrisico

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hoge bloedsuikerspiegel is gerelateerd aan een verhoogd risico van kanker. Bij mannen is dit effect groter dan bij vrouwen. Tot deze conclusie kwamen Koreaanse onderzoekers na het volgen van 1.298.385 Koreanen.
De Koreanen waren tussen de 30 en 95 jaar oud en werden gedurende tien jaar gevolgd. De bloedglucosespiegels werden bij deze deelnemers gemeten.
Gedurende de onderzoeksperiode overleden 26.473 deelnemers aan kanker. Na correctie voor de rookgewoonten en het alcoholgebruik hadden de mannen en vrouwen met de hoogste bloedglucosespiegels (minimaal 140 mg/dl; 7,8 mmol/l) in vergelijking met de mannen en vrouwen met de laagste bloedglucosespiegels (maximaal 90 mg/dl; 5 mmol/l) een 29% respectievelijk 23% hoger risico van overlijden aan kanker. Het verband was het grootste bij alvleesklierkanker, namelijk een verdubbeling van het risico. Ook werd een significant verband gevonden bij mannen met kanker in de slokdarm, lever, dikke darm en rectum. Bij de vrouwen werd een significant verband alleen gevonden voor kanker in de lever en baarmoederhals.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.