Glutamine gunstig voor te vroeg geboren baby

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De toevoeging van glutamine aan parenterale voeding voor te vroeg geboren baby\'s verkort de periode dat de kinderen parenterale voeding nodig hebben en in het ziekenhuis moeten verblijven. Ook treden minder in het ziekenhuis opgelopen infecties op. Dit was de conclusie uit een in China uitgevoerde gecontroleerde studie.
Van 53 te vroeg geboren baby\'s kregen 28 met een gemiddelde zwangerschapsleeftijd van 31,4 weken gedurende 2 weken parenterale voeding met extra glutamine. De glutamine werd toegevoegd in de vorm van alanine-glutamine-dipeptide (van Huarui Pharmaceutical, China) in een hoeveelheid van 20% gewicht per volume van de aminozuurenmengsel. De overige 25 met een gemiddelde zwangerschapsleeftijd van 31,1 weken kregen in dezelfde periode de standaard parenterale voeding. Bij aanvang was het gemiddelde lichaamsgewicht van de baby\'s in beide groepen vergelijkbaar.
Het bleek dat de baby\'s in de glutaminegroep 2,3 dagen minder nodig hadden om op geboortegewicht te komen en 6 dagen korter parenterale voeding nodig hadden vergeleken met de baby\'s met standaard parenterale voeding. Daarnaast traden minder in het ziekenhuis verworven infecties op en hoefden de kinderen 6,5 dagen korter in het ziekenhuis te verblijven.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.