Gluten en psychiatrische aandoeningen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Steeds meer studies laten een verband zien tussen coeliakie, een overgevoeligheid voor gluten en psychiatrische stoornissen zoals schizofrenie, depressie, angst, autisme en ADHD. In een publicatie in de American Journal of Psychiatry werd een casestudie beschreven van een jongen met hallucinaties.

De jongen kampte sinds zijn achtste levensjaar met auditieve en visuele hallucinaties. Op vijftienjarige leeftijd werd de jongen depressief. In de daaropvolgende jaren werd hij regelmatig opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Na een test bleek dat de jongen een intolerantie voor gluten had. Hij werd vervolgens op een glutenvrij dieet gezet waarna de hallucinaties en moordzuchtige gedachten verdwenen. De daaropvolgende twee jaren bleef hij het glutenvrije dieet volgen en bleven de psychiatrische symptomen volledig weg.

Dit is niet het eerste geval waarbij er een volledig herstel van een psychiatrische stoornis werd bereikt na het volgen van een glutenvrij dieet. Het werkingsmechanisme is echter nog niet opgehelderd. Het vermoeden bestaat dat een immuunrespons op gluten een neuroinflammatoire reactie opwekt wat de doorlaatbaarheid van de bloedhersenbarrière vergroot.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen