GMO-plant met viseigenschap

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Met de toename van vis uit aquacultuur (kweekvis) stijgt de vraag naar alternatieve bronnen van omega 3-vetzuren die verwerkt kunnen worden in het voer van de kweekvissen.

Britse wetenschappers van Rothamsted Research ontwikkelden een genetisch gemodificeerd gewas dat in staat is de omega 3-vetzuren EPA en DHA te produceren. Het betreft de Camelina-plant. Deze oliehoudende plant bevat zeven synthetische genen die gebaseerd zijn op de DNA-sequentie van zeeorganismen.

De plant behoort tot de meest complexe voorbeelden van genetisch gemodificeerde gewassen die reeds in het veld getest zijn. In vergelijking met zijn niet-gemodificeerde soortgenoot, doet de Camelina-plant niet onder voor wat betreft de groei, bevruchting en opbrengsten.

De wetenschappers hopen met de ontwikkeling van de plant bij te dragen aan de verduurzaming van de aquacultuur. Momenteel experimenteren ze met twee soorten Camelina-planten. Eén is in staat beide visvetzuren te produceren, een andere produceert alleen het omega 3-vetzuur EPA. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.