Granaatappelsap zinvol bij artrose

Dagelijkse consumptie van granaatappelsap kan klachten van artrose verminderen.

Aan de studie namen 38 personen met knieartrose deel. Ze werden willekeurig in een suppletie- en controlegroep verdeeld. De personen in de suppletiegroep kregen gedurende zes weken dagelijks 200 ml granaatappelsap, de overige deelnemers kregen geen interventie. Er werd gekeken in hoeverre suppletie invloed had op de score van de Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis index (WOMAC) vragenlijst, op de mate van stijfheid en het fysiek functioneren.

Na zes weken werd er een significante afname van klachten van artrose gezien in de suppletiegroep. Dit bleek uit een significante verlaging van de score van de WOMAC vragenlijst (van 39,6 naar 32,4). In de controlegroep werd daarentegen een lichte stijging van de WOMAC-score gezien (van 39,0 naar 40,6). In de suppletiegroep werd bovendien een significante afname van gewrichtstijfheid en een significante verbetering van het fysiek functioneren bereikt onder invloed van het granaatappelsap. Ten opzichte van de controlegroep werd er in de suppletiegroep een significante vermindering van matrix metalloproteïnase-13 (MMP-13) gezien. MMP-13 speelt een rol bij de afbraak van kraakbeen. Tevens nam in de suppletiegroep de concentratie van de antioxidant glutathion peroxidase significant toe in vergelijking met de controlegroep.

Dagelijkse inname van granaatappelsap vermindert klachten van artrose. In vervolgstudies moet het effect van granaatappel bij artrose verder worden onderzocht.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login