Grapefruitsap bij chemotherapie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Flavonoïden uit grapefruitsap verminderen misselijkheid en braken bij personen die met chemotherapie worden behandeld.
Aan de studie namen 77 kankerpatiënten deel die matige tot zware chemokuren ondergingen. Ze werden in een behandel- en placebogroep verdeeld. De personen ondergingen in totaal 4 chemokuren en kregen gedurende een week 120 ml grapefruitsap of een placebo voor iedere maaltijd. Ze hielden gedurende 7 dagen bij wat de frequentie, duur en mate van misselijkheid, kokhalzen en braken was. Daarnaast gaven ze een kwalificatie aan hun ervaren kwaliteit van leven, de mate van controle van het nemen van beslissingen en de psychische toestand. Ze begonnen hiermee op de avond na start van de chemokuur.
De frequentie en duur van misselijkheid en braken was minder bij de personen in de grapefruitsapgroep in vergelijking met de personen in de placebogroep. Een hogere mate van angst, depressie en vijandigheid aan het begin van de studie was gerelateerd aan misselijkheid, braken, kwaliteit van leven en de ervaren controle over het nemen van beslissingen.
Uit de studie blijkt dat grapefruitsap kan helpen om misselijkheid en braken bij chemotherapie tegen te gaan. De data waren echter onvoldoende om statistische significantie aan te tonen. Vervolgstudies met een groter aantal proefpersonen zijn gewenst om de waarde van grapefruitsap als goedkoop en veilig middel aan te tonen bij deze patiëntengroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen