Griep in de winter door te weinig zonlicht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een zomerse dag beschermt tegen griep. UVB-straling uit het zonlicht leidt tot een verhoging van de vitamine D-concentratie en daarmee tot een betere weerstand.
Voor de studie werd in Zweden, Noorwegen, de Verenigde Staten, Singapore en Japan het aantal griep- en sterftegevallen per maand gerelateerd aan de variatie in UVB-straling.In gematigde klimaatzones komt vooral in de wintermaanden griep voor.
Op het noordelijk halfrond wordt in de winter slechts weinig vitamine D aangemaakt in de huid onder invloed van de aanwezige UVB-straling. Zelfs in Okinawa op een breedtegraad van 26°N is de straling in de zomer nog 4 keer hoger dan in de winter. In tropische gebieden zijn de seizoenen niet van invloed op het risico van griep. Grieppandemieën komen vooral voor in seizoenen met wisselvallig weer. Vaak volgt een tweede griepgolf in de daaropvolgende winter.
Een lage vitamine D-status is gerelateerd aan een verhoogde kans op griep. In gebieden met een wisselend klimaat wordt zelfs een relatie gevonden tussen pandemieën en seizoenen. Een hoge blootstelling aan UVB-sraling en dus een verhoogde vitamine D-aanmaak beschermen tegen de griep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen