Groene en zwarte thee verbeteren endotheelfunctie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Groene en zwarte thee blijken even effectief in het verbeteren van de endotheelfunctie.

Dit bleek uit een studie met gecombineerde in vitro en in vivo-elementen. In het in vitro-deel van de studie werd het effect van groene en zwarte thee op de functie van aorta-endotheelcellen van runderen en ringen aorta van ratten getest. Het bleek dat zwarte en groene thee de endotheliale NO-synthase in gelijke mate significant verhoogden. Ook hadden zwarte en groene thee toegediend aan de aortaringen van ratten, vergelijkbare effecten op de mate van endotheelafhankelijke vasodilatatie.

In het in vivo-deel van de studie werden bij 21 gezonde vrouwen vooraf en 2 uur na de consumptie van groene en zwarte thee de door de bloedstroom gemedieerde endotheelafhankelijke vasodilatatie (FMD) en de door stikstof gemedieerde endotheelafhankelijke vasodilatatie (NMD) bepaald. Dit werd vergeleken met de gemeten waarden bij vrouwen die alleen water hadden gedronken.

Zowel de inname van zwarte als groene thee had een vergelijkbaar significant positief effect op de FMD. Er werd geen verschil in de NMD aangetoond tussen de verschillende groepen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.