Groene thee als afslankmiddel

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het drinken van groene thee of gebruik van een extract ervan als supplement vermindert het lichaamsgewicht en de BMI bij personen met het metabool syndroom.
Aan de studie namen 35 obese personen met het metabool syndroom deel. Ze werden willekeurig in drie groepen verdeeld. Afhankelijk van de groep kregen ze gedurende 2 maanden 4 koppen groene thee per dag (groene theegroep), 4 koppen water in combinatie met 2 capsules groene thee-extract (extractgroep) of 4 koppen water (controlegroep). De dosering van het actieve bestanddeel van groene thee (epigallocatechinegallaat) was in de thee- en extractgroep gelijk. Voor aanvang van de studie en na 4 en 8 weken werd de bloeddruk, nuchter glucose- en vetgehalte, de grootte van de vetdeeltjes, catechineconcentratie en de mate van oxidatieve stress bepaald.
Groene thee in de vorm van drank of een extract zorgde na 8 weken voor een significante afname van het lichaamsgewicht (gemiddeld 2,5 kg) en de BMI (gemiddeld 1,9 kg/m2) in vergelijking met het drinken van water. Daarnaast zorgde het drinken van groene thee voor een daling van het LDL-cholesterol (‘slechte' cholesterol) en de ratio LDL/HDL-cholesterol in vergelijking met water. Onder invloed van groene theedrank nam oxidatieve stress af wat bleek uit een daling van de concentratie malondialdehyde en hydroxynonenal. In het bloedplasma was bij de personen in de groene thee drank- en extractgroep de catechineconcentratie meetbaar. Dit wijst erop dat de deelnemers trouw het advies opvolgden en dat de biologische beschikbaarheid goed was.
Het drinken van 4 koppen groene thee per dag of het gebruik van 2 capsules groene thee extract vermindert na 2 maanden het lichaamsgewicht en de BMI. Groene thee kan zodoende ingezet worden bij personen met het metabool syndroom.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen