Groene thee nuttig bij afslanken

Het drinken van groene thee kan helpen bij gewichtsvermindering. Dit is de conclusie van Canadese onderzoekers die diverse studies over groene thee nog eens onder de loep namen.
De onderzoekers denken dat dit positieve effect te danken is aan een speciale catechine die in groene thee voorkomt. Deze catechine (epigallocatechinegallaat; EGCG) stimuleert de thermogenese wat kan leiden tot gewichtsafname. Thermogenese is de constante en regelmatige warmteproductie bij de mens.
Uit studies die bij mensen werden uitgevoerd bleek dat een inname van 375 mg catechine per dag, waarvan 270 mg EGCG, leidt tot een toename van het energieverbruik en een afname van het gewicht en de buikomtrek. Het extract van de groene thee bleek geen invloed te hebben op de bloeddruk en de hartslag.
Uit laboratoriumonderzoek kwam naar voren dat de verhoging van de thermogenese waarschijnlijk komt doordat EGCG de werking van het hormoon noradrenaline versterkt. Meer onderzoek is nodig om de waargenomen gewichtsafname te evalueren in het bijzonder bij patiënten met veel overgewicht.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+