Groenten en fruit van belang voor behoud spierkracht

Een hogere consumptie van groente en fruit beschermt mogelijk tegen het verlies van spierkracht bij het ouder worden. Dit bleek uit een Amerikaanse studie onder 628 deelnemers van 65 jaar en ouder.
De deelnemers werden gedurende 6 jaar gevolgd. Bij aanvang en aan het einde van deze periode werd de grijpkracht evenals de kracht in heupen en knieën getest. Daarnaast werd de concentratie carotenoïden in het bloed, als indicator voor de hoeveelheid geconsumeerde groente en fruit, bepaald.
Als een deelnemer bij aanvang bij de 75%-groep van &amp#8216;meest krachtigen&amp#8217; behoorde en aan het einde van de onderzoeksperiode bij de 25% &amp#8216;minst krachtigen&amp#8217;, dan werd gesproken van de ontwikkeling van zwakke spierkracht.
Na 6 jaar bleek zowel de grijpkracht als de kracht in knieën en heupen zich bij 25% van de deelnemers te hebben ontwikkeld als &amp#8216;zwak&amp#8217;. De 25% deelnemers met de laagste groente- en fruitconsumptie lieten daarbij een respectievelijk drie-, bijna drie- en bijna tweemaal zo grote kans op de ontwikkeling van respectievelijk zwakke heupen, zwakke knieën en zwakke grijpkracht zien, vergeleken met de 25% met de hoogste concentraties carotenoïden.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+