Grote Nederlandse studie: 'groen’ beschermt hart

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een groot Nederlands onderzoek toont aan dat het eten van veel groenten en fruit beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het maakt daarbij niet uit of ze rauw worden gegeten of dat ze eerst gekookt, gestoofd of gebakken zijn.
Aan de studie namen meer dan 20.000 mannen en vrouwen deel in de leeftijd van 20 tot 65 jaar. Bij aanvang van de studie waren ze allen vrij van hart- en vaataandoeningen. Met behulp van een vragenlijst werd informatie verkregen over hun voedingspatroon. De proefpersonen werden gemiddeld gedurende 10,5 jaar gevolgd.
Tijdens deze volgperiode kregen 245 personen een hart- of vaatziekte waarvan 34 gevallen met fatale afloop. Personen die meer dan 475 gram groenten en fruit per dag aten, hadden 34% minder kans op een hart- of vaataandoening in vergelijking met personen die dagelijks minder dan 241 gram groene kost aten.
Zowel rauwe als bewerkte groenten en fruit leidde tot een vermindering van het risico. Groenten en fruit zijn natuurlijke beschermers van het hart. ‘Hoe meer, hoe beter' blijkt hier inderdaad op te gaan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen