Grote studie: voedingspatroon van invloed op overlijden

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een verantwoorde voeding met veel fruit, groenten, peulvruchten, gevogelte, vis en ongeraffineerde granen verlaagt zowel het totale overlijdensrisico als het risico aan hart- en vaatziekten dood te gaan. Westerse eetgewoonten met veel rood vlees, bewerkte vleessoorten, geraffineerde granen, frites, snoep en toetjes maakt de kans op overlijden echter juist groter. Dit bleek uit een grote prospectieve studie van Harvard School of Public Health in de VS.
Van 72.113 vrouwen werd met behulp van een vragenlijst die gedurende 18 jaar elke 2 tot 4 jaar werd afgenomen informatie over het voedingspatroon verkregen. De vrouwen hadden niet eerder een hartinfarct of beroerte gehad, of coronaire vaatchirurgie ondergaan. Ook waren ze vrij van angina pectoris, suikerziekte of kanker.
Aan de hand van de verkregen informatie konden bovengenoemde twee belangrijkste voedingspatronen worden onderscheiden. Tijdens de onderzoeksperiode van 18 jaar overleden in totaal 6011 vrouwen, van wie 1154 aan hart- en vaatziekten en 3139 aan kanker. Naarmate het voedingspatroon meer verantwoorde kenmerken vertoonde, was de kans op overlijden aan hart- en vaatziekten en het totale overlijdensrisico kleiner. De meest verantwoorde voeding betekende, ten opzichte van de minst verantwoorde voeding, 28% minder kans op overlijden aan hart- en vaatziekten, en een 17% kleiner totaal overlijdensrisico. Op dezelfde manier hield de meest westerse voeding verband met een 22% grotere kans aan hart- en vaatziekten, en een 16% grotere kans aan kanker te overlijden. Het totale overlijdensrisico steeg met 21%.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.