Grotere infectiekans door maagzuurremmers

Langdurig gebruik van maagzuurremmers leidt tot een verminderde diversiteit van de darmflora en vergroot mogelijk de kans op een infectie met de bacterie Clostridium difficile.

Aan de studie namen tien gezonde personen deel met een gemiddelde leeftijd van 41 jaar en een gemiddelde BMI van 25 kg/m2. De personen werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen gedurende 28 dagen dagelijks 20 mg of 40 mg van een maagzuurremmer. Voor, tijdens en na de behandelperiode werden ontlastingmonsters verzameld. Er werd een vergelijking gemaakt met de darmflora van vijf personen met een onbehandelbare C. difficile infectie.

Na de behandelperiode bleek dat het gebruik van de maagzuurremmer in zowel een lage als hoge dosis leidde tot een afname van de diversiteit van de darmflora. Bij de gezonde personen was de samenstelling van de darmflora onder invloed van de maagzuurremmer vergelijkbaar met die van personen met de C. difficile besmetting. Na een maand zonder gebruik van de maagzuurremmers herstelde de darmflora zich weer.

De resultaten suggereren dat het gebruik van maagzuurremmers – ongeacht de dosis – leidt tot een verstoring van het microbioom van een gezonde darm. De bevindingen verklaren mogelijk het verband tussen langdurig gebruik van protonpompremmers en een verhoogd risico van een infectie met C. difficile. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+