Grotere kans kanker door ijzer bij hemochromatose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij personen met hemochromatose geeft een dagelijkse inname van meer dan 18 mg ijzer een verhoogd risico van kanker. Dit is de conclusie van onderzoekers van de Medical University of South Carolina.
Hemochromatose is een erfelijke ziekte, waarbij het lichaam meer ijzer uit de voeding opneemt en opslaat dan het nodig heeft. Hierbij is er sprake van een verhoogde verzadiging van het transporteiwit transferrine en vindt er ijzerstapeling in het lichaam plaats. Dit kan leiden tot beschadiging van de organen. Bij Noord-Europeanen komt hematochromatose voor bij één op de tweehonderd en één op de acht is drager.
Het onderzoek werd uitgevoerd bij deelnemers aan het National Health and Nutrition Examination Survey I Epidemiologic Follow-Up Study. Het onderzoek startte in 1971 en de 6309 deelnemers, leeftijd van 25 tot 74 jaar, werden gemiddeld twintig jaar gevolgd. Bij aanvang van het onderzoek had 7,3% een serumtransferrineverzadiging van meer dan 45%. De mate van verzadiging was niet afhankelijk van de ijzerinname. Degenen met een transferrineverzadiging van meer dan 45% en een hoge ijzerinname hadden twee keer zoveel kans op kanker als degenen met een normale verzadiging en een lage inname. Zij hadden ook een hogere kans op kanker dan degenen met een hoge verzadiging en een lage inname.
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer is voor premenopauzale vrouwen 18 mg en voor oudere vrouwen en mannen 8 mg.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.