Grotere overlevingskans bij darmkanker met koffie

De consumptie van minimaal vier kopjes koffie per dag verkleint significant de kans op een nieuwe tumor bij personen met darmkanker. Bovendien verlaagt het de sterftekans.

Aan de studie namen bijna duizend personen deel met een vergevorderd stadium van darmkanker. Ze vulden tijdens of na de chemotherapie een voedingsvragenlijst in. Aan de hand van de vragenlijst werd hun inname van onder andere cafeïnehoudende koffie, cafeïnevrije koffie en zwarte thee geschat.

Patiënten die dagelijks minimaal vier koppen koffie (alle soorten) consumeerden hadden met 42% significant minder kans op een nieuwe tumor of sterfte in vergelijking met personen die geen koffie dronken. Voor cafeïnehoudende koffie werd een significante risicoreductie gezien van maar liefst 52%. De wetenschappers vonden geen verband met cafeïnevrije koffie en zwarte thee. Wel zagen ze een duidelijk verband met cafeïne.

De consumptie van cafeïnehoudende koffie gaat progressie van darmkanker tegen en verkleint de kans op sterfte. Het werkingsmechanisme is nog onbekend. Maar mogelijk kan cafeïne de kans op een tumor verkleinen doordat het de insulinegevoeligheid van lichaamscellen verbetert en daarmee ontstekingen vermindert.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+