Gunstig effect betaïne bij krachttraining

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met betaïne heeft een positief effect op de lichaamssamenstelling van krachttrainers. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Aan de studie namen 23 krachttrainers deel die reeds gedurende vijf jaar trainden. Ze waren in de leeftijd van 18 tot 35 jaar en hadden een vetpercentage van gemiddeld 17%. De mannen werden willekeurig verdeeld in een suppletie- en placebogroep en kregen dagelijks 2,5 gram betaïne of een placebo. Daarnaast volgden ze gedurende zes weken een trainingsprogramma.

Bij de mannen in de suppletiegroep nam de diameter van de bovenarm significant toe. Dit ging gepaard met een significante toename van het aantal herhalingen bankdrukken. Dit was niet het geval bij de mannen in de placebogroep. Daarnaast verbeterde de lichaamssamenstelling van de mannen in de suppletiegroep wat bleek uit een toename van de spiermassa en een afname van het vetpercentage. In de suppletiegroep nam de urineconcentratie van homocysteïne-thiolacton (HCTL) gedurende de eerste twee trainingsweken toe. Bovendien bleef de concentratie HCTL verhoogd in de vierde week. Dit was niet het geval in de suppletiegroep. HCTL speelt een rol bij beschadiging van eiwitten.

Uit de resultaten blijkt dat betaïnesuppletie een gunstig effect heeft als aanvulling op een krachttrainingsprogramma. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen