Gunstig effect betaïne bij krachttraining

Suppletie met betaïne heeft een positief effect op de lichaamssamenstelling van krachttrainers. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Aan de studie namen 23 krachttrainers deel die reeds gedurende vijf jaar trainden. Ze waren in de leeftijd van 18 tot 35 jaar en hadden een vetpercentage van gemiddeld 17%. De mannen werden willekeurig verdeeld in een suppletie- en placebogroep en kregen dagelijks 2,5 gram betaïne of een placebo. Daarnaast volgden ze gedurende zes weken een trainingsprogramma.

Bij de mannen in de suppletiegroep nam de diameter van de bovenarm significant toe. Dit ging gepaard met een significante toename van het aantal herhalingen bankdrukken. Dit was niet het geval bij de mannen in de placebogroep. Daarnaast verbeterde de lichaamssamenstelling van de mannen in de suppletiegroep wat bleek uit een toename van de spiermassa en een afname van het vetpercentage. In de suppletiegroep nam de urineconcentratie van homocysteïne-thiolacton (HCTL) gedurende de eerste twee trainingsweken toe. Bovendien bleef de concentratie HCTL verhoogd in de vierde week. Dit was niet het geval in de suppletiegroep. HCTL speelt een rol bij beschadiging van eiwitten.

Uit de resultaten blijkt dat betaïnesuppletie een gunstig effect heeft als aanvulling op een krachttrainingsprogramma. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+