Gunstig effect voedingssuppletie op mortaliteit?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Amerikaanse wetenschappers hebben aanwijzingen gevonden dat de suppleties met multivitaminen, vitamine C en vitamine E een gunstig effect op de mortaliteit hebben.
Voor hun onderzoek volgden zij 77.719 inwoners van de staat Washington in de VS, in leeftijd variërend van 50 tot 76 jaar. Het gebruik van voedingssupplementen was met behulp van een door de deelnemers zelf in te vullen vragenlijst nagegaan. Daarnaast werden de mortaliteitscijfers over een periode van 5 jaar vastgesteld.
Gevonden werd dat een 10 jaar voortdurende vitamine C-suppletie met een geringe daling van het totale overlijdensrisico verband hield. Dit gold op dezelfde wijze voor suppletie met vitamine E. Daarnaast bleek zowel het gebruik van een multi als vitamine E met een verlaagd cardiovasculair overlijdensrisico gepaard te gaan. Degenen die gedurende 10 jaar 6 tot 7 maal per week een multi slikten toonden een 16% verlaagd risico ten opzichte van degenen die nooit een multi namen. Voor degenen die over een periode van 10 jaar dagelijks meer dan 215 mg vitamine E namen werd, vergeleken met degenen die geen vitamine E-supplementen gebruikten, een 28% verlaagd cardiovasculair overlijdensrisico berekend. Voor vitamine C-suppletie werd geen verband met de cardiovasculaire mortaliteit aangetoond. Ook werd er geen verband gevonden tussen het gebruik van multivitaminen en vitamine E, en de kankermortaliteit.
Het is echter niet duidelijk in hoeverre de mogelijke verschillen in ‘gezond gedrag' tussen gebruikers en niet-gebruikers van voedingssupplementen een rol speelden.
De bevindingen bieden evenwel tegenwicht aan de conclusies van twee eerder uitgevoerde controversiële meta-analyses, waarbij het gebruik van zowel multivitaminen als vitamine E negatief in beeld kwam omdat dit de kans op overlijden juist zou doen stijgen. Publicaties van deze meta-analyses verschenen destijds in de Annals of Internal Medicine (Miller ER. et al. 2005; 142:37-462004) en de Journal of American Medical Association (Bjelakovic G. et al. 2007; 297:842-572007).

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen