Hart beter af met vitamines en vetzuren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Regelmatige beweging en een dagelijkse inname van een verrijkte zuiveldrank verlagen bij mannen die een hartinfarct hebben doorgemaakt een aantal risicofactoren voor hart- en vaatziekten.
In een placebogecontroleerde, dubbelblinde studie met 40 mannelijke patiënten die een hartinfarct hadden gehad, kregen 20 deelnemers gedurende twee maanden dagelijks 500 ml van een verrijkte zuiveldrank met 2,1 g eicosapentaeenzuur (EPA), 1,2 g docohexaeenzuur (DHA) en 54,4 g oliezuur. Bovendien bevatte de drank vitamine A (600 mcg), vitamine D (3,75 mcg), vitamine E (7,5 mg), vitamine B6 (1,5 mg) en foliumzuur (150 mcg). De overige 20 deelnemers kregen dagelijks 500 ml halfvolle melk met toegevoegde vitamine A en D. Beide groepen volgden onder begeleiding een trainingsprogramma en ontvingen leefstijl- en dieetadviezen. Elk kwartaal werden bij de proefpersonen metingen uitgevoerd zoals van de bloeddruk, lipidenwaarden, homocysteïne en CRP.
In de supplementgroep bleken het totaal-cholesterol, het LDL-cholesterol, apolipoproteïne B en het CRP significant te zijn gedaald ten opzichte van de startwaarden. In beide groepen vond verlaging van de homocysteïnespiegel plaats, maar bloeddruk, pols en ECG-karakteristieken waren onveranderd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen