Hartfunctie verbetert met coënzym Q10

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij personen met systolische linkerventrikel dysfunctie leidt suppletie met coënzym Q10 tot een verbetering van de functie van de mitochondriën en tot een betere doorbloeding.
Hartfalen kan het gevolg zijn van een systolische linkerventrikel dysfunctie. Bij de 56 patiënten die aan de studie deelnamen was de pompfunctie van het linkerventrikel minder dan 45%. Ze werden verdeeld in een suppletie- en placebogroep en kregen gedurende 8 weken 300 mg coënzym Q10 per dag of een placebo. De Flow Mediated Dilatation (FMD) werd bepaald als maat voor het vermogen van de bloedvaten om te reageren op een verhoogde lokale behoefte aan bloedtoevoer. De functie van de mitochondriën werd bepaald aan de hand van de lactaat/pyruvaatratio in het bloedplasma.
Suppletie met coënzym Q10 leidde tot een significante toename van de Q10-concentratie in het bloedplasma. Ook nam de FMD significant toe terwijl de lactaat/pyruvaatratio significant afnam in vergelijking met het gebruik van de placebo. Deze afname van de lactaat/pyruvaatratio hing significant samen met een toename van de FMD. Q10-suppletie had geen effect op de bloedvaatverwijding door nitroglycerine, de bloeddruk, nuchtere glucosegehalte, HbA1c, CRP en oxidatieve stress.
Bij patiënten met systolische linkerventrikel dysfunctie verbetert de functie van de mitochondriën en FMD onder invloed van Q10-suppletie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen