Hartinfarct door geluidsoverlast

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Maar liefst één op de twintig hartinfarcten is een gevolg van geluidsoverlast. Dit blijkt uit een studie waarvan de resultaten gepresenteerd werden tijdens het jaarcongres van de American College of Cardiology.

Voor het onderzoek werden bijna 16.000 personen geselecteerd die in 2018 in een ziekenhuis opgenomen waren in verband met een hartinfarct. Er werd nagegaan aan hoeveel geluid ze gemiddeld per dag werden blootgesteld in hun woning. Op basis van de mate van geluidsoverlast werden ze in twee groepen verdeeld.

Personen met een grote blootstelling aan geluidsoverlast (gemiddeld >65 decibel gedurende de dag) hadden significant meer kans op een infarct ten opzichte van personen met een lagere blootstelling aan geluid (<50 decibel per dag). Een geluid van 65 decibel is vergelijkbaar met een luide conversatie of gelach en wordt meestal veroorzaakt door verkeer zoals auto’s, vliegtuigen en treinen. De wetenschappers zagen dat in gebieden met veel geluidsoverlast het aantal hartinfarcten significant groter was dan in rustiger gebieden (3336 versus 1938 infarcten per 100.000 inwoners). Geluidsoverlast bleek verantwoordelijk voor 5% van de infarcten. 

Niet alleen de klassieke risicofactoren zoals roken, hoge bloeddruk en diabetes zijn verantwoordelijk voor hartinfarcten. Ook geluidsoverlast is een risicofactor. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen