Hartinfarct voorkomen met … bier

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vrouwen die met mate bier drinken, zo'n 1 tot 2 keer per week, hebben minder kans op een hartinfarct en vroegtijdige sterfte.

In de Zweedse studie werd het effect onderzocht van verschillende soorten alcoholische dranken op het risico van een hart- en herseninfarct, diabetes, kanker en sterfte. Er namen bijna 1500 vrouwen deel die bij aanvang van de studie een leeftijd tussen 38 en 60 jaar hadden. De vrouwen werden gedurende 32 jaar gevolgd.

Tijdens de volgperiode kregen 185 vrouwen een hartinfarct, 162 deelneemsters kregen een herseninfarct, 160 vrouwen werden geconfronteerd met diabetes, bij 345 werd de diagnose kanker gesteld en er overleden 461 deelneemsters. Vrouwen die één- tot tweemaal per week bier dronken hadden met 30% significant minder kans op een hartinfarct in vergelijking met deelneemsters die nooit bier dronken of juist zware drinksters waren. Ook was het risico van overlijden als gevolg van een hartinfarct met 49% significant lager bij vrouwen die bier dronken. De algehele sterftekans was met 32% lager bij vrouwen die af en toe een pilsje dronken in vergelijking met vrouwen die nooit bier dronken. Ook wijndrinkers hadden een significant lager sterfterisico door een hartinfarct (36% lager) dan vrouwen die geen wijn dronken. Daarentegen was de consumptie van sterke dranken juist ongunstig; vrouwen die veel borreltjes dronken hadden met 47% significant meer kans om te overlijden aan kanker.

Een matige consumptie van bier en wijn blijkt vrouwen te beschermen tegen een hartinfarct en sterfte als gevolg hiervan. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen