Hoge bloeddruk door fruitdrankjes

Regelmatige consumptie van fruitdrankjes is in verband gebracht met een verhoging van de centrale bloeddruk, dat wil zeggen de bloeddruk in de aorta.

Bij 160 volwassenen werd met behulp van een voedingsvragenlijst over een periode van twaalf maanden nagegaan hoe vaak ze fruitdrankjes consumeerden. Op dezelfde dag werd de bloeddruk aan de bovenarm gemeten. Tevens werd met behulp van een specifieke berekening de centrale bloeddruk bepaald. De fruitdrankconsumptie werd – afhankelijk van de frequentie – ingedeeld naar zelden, bij gelegenheid en dagelijks.

Personen die ieder dag fruitdrankjes consumeerden hadden in vergelijking met personen die zelden of alleen bij gelegenheid een drankje consumeerden een significant hogere centrale bloeddruk en centrale polsdruk. Bovendien hadden ze een significant hogere centrale augmentatiedruk en augementatie-index. Dit betekent dat hun bloedvaten stugger zijn. De centrale bloeddruk was gemiddeld met 3 tot 4 mmHg hoger.

Hoewel fruitdrankjes een gezond imago hebben, zijn ze duidelijk minder gezond dan gewoon fruit. Ze  bevatten een hoog gehalte aan vruchtensuikers, terwijl de vezels ontbreken. Een excessieve suikerinname is eerder in verband gebracht met hoge bloeddruk.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+