Hoge DHA-status verkleint kans op Alzheimer

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge DHA-concentratie gemeten in de rode bloedcellen is geassocieerd met een significant kleiner risico op de ziekte van Alzheimer.

Voor de studie werden gegevens gebruikt van de Framingham Offspring Cohort. Het betrof bijna 1500 vijfenzestigplussers die bij aanvang van het onderzoek geen dementie hadden. Bij de deelnemers werd nagegaan of ze drager waren van het apolipoproteïne E 4-allel (APOE4-allel) dat gerelateerd is aan een verhoogde kans op de aandoening. 

Tijdens de volgperiode van zeven jaar werd bij 131 proefpersonen de ziekte van Alzheimer gediagnosticeerd. Deelnemers met de hoogste DHA-status in de rode bloedcellen hadden met 49% significant minder kans op de aandoening ten opzichte van proefpersonen met de laagste DHA-status. Wanneer deelnemers met een slechte DHA-status de concentratie van dit omega 3-visvetzuur in de rode bloedcellen wisten te verhogen, ging dit gepaard met bijna vijf gezonde levensjaren erbij. De relatie tussen DHA en Alzheimer was duidelijker bij dragers van het APOE4-allel. Bij personen zonder de genafwijking was het verband minder expliciet aanwezig. 

De resultaten sluiten aan bij die van een eerder onderzoek met gegevens van de originele Framingham Health Study. Ook hier werd een risicoreductie van bijna vijftig procent gezien bij een adequate DHA-status. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen