Hoge dosis vitamine C tegen hartziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Dagelijks een hoge dosis vitamine C beschermt tegen hartziekten. Een studie waarbij negen verschillende onderzoeken werden beoordeeld, laat zien dat een suppletie van meer dan 700 mg vitamine C de kans op een coronaire hartziekte (CHZ), zoals een hartinfarct en angina pectoris, verkleint.
De analyse betrof in totaal 293.172 deelnemers, die gedurende tien jaar waren gevolgd. De inname van vitamine C van de deelnemers was bekend.
Gedurende het onderzoek werden 4.647 grote voorvallen van CHZ gerapporteerd. Inname van vitamine C uit de voeding beïnvloedde de kans op CHZ slechts zwak en niet significant. Daarentegen hadden deelnemers die dagelijks supplementen met meer dan 700 mg vitamine C gebruikten, een 25% kleiner risico van CHZ in vergelijking tot de deelnemers die geen supplementen hadden genomen.
In het onderzoek werden ook het effect van vitamine E en de carotenoïden alfacaroteen, bètacaroteen, bètacryptoxanthie, luteïne en lycopeen bekeken. Afzonderlijke suppletie liet een effect zien, maar dit was niet significant.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.