Hoge visconsumptie voorkomt darmpoliepen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge visconsumptie beschermt tegen darmpoliepen.

Aan de studie namen meer dan 2000 personen deel met darmpoliepen. Hun gegevens werden vergeleken met 3100 personen die geen poliepen hadden. De inname van meervoudig onverzadigde vetzuren vanuit de voeding werd berekend aan de hand van vragenlijsten. Bij 896 deelnemers werd de concentratie van een biomarker (een prostaglandine E2-metaboliet) gemeten in de urine die iets zegt over de mate van risico van darmpoliepen. 

De concentratie omega 6-vetzuren was niet gerelateerd aan het risico van zogenaamde adenomateuze of hyperplastische poliepen. Beide typen poliepen kunnen ontaarden in kwaadaardige tumoren. Bij vrouwen bleek een hoge inname van omega 3-vetzuren afkomstig van vis of zeevoedsel het risico van adenomateuze poliepen in de dikke darm significant met 33% te verlagen in vergelijking met een lage inname van dit type vetzuren. De inname van alfalinoleenzuur, een plantaardig omega 3-vetzuur zoals in walnoten en lijnzaad, was geassocieerd met een significante toename van het risico van hyperplastische poliepen bij mannen. Dit effect werd niet gezien bij de vrouwelijke proefpersonen. Bij vrouwen was een hoge omega 3-vetzuurinname gecorreleerd met een significant lagere concentratie van de prostaglandine E2-metaboliet in de urine. 

Een hoge inname van visvetzuren blijkt het risico van adenomateuze poliepen en daarmee dikkedarmkanker te verlagen bij vrouwen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen